Ekstreme forhold Fotograf Morten Rasmussen

Gennem mere end 25 år som film- video- og stillbillede fotograf har jeg været på opgaver i mere end 35 lande over det meste af kloden. Det betyder, at jeg ofte arbejder under ekstreme vejrforhold, i meget fremmede kulturer og under vidt forskellige politiske forhold.

Rådgivning om fotoarbejde under ekstreme forhold
Mine erfaringer fra mange produktionsrejser har givet mig en masse kompetencer, som jeg kan bidrage med, når en kunde eller samarbejdspartner planlægger fx. en reportagetur eller andre optagelser under fremmede himmelstrøg. Eller måske bare i Danmark.

 

Jeg kan tilbyde rådgivning om optageudstyr, teknisk setup, sammensætning af produktionsholdet, ”to do and not to do” osv.

Arktis, ørken, jungle og politi
Specielt fotografering under ekstreme vejrforhold finder jeg fascinerende. Fra 38 graders frost i Qaannaaq (tidl. Thule) i Nordgrønland til Saharas ørken med plus 45 graders og fint flyvesand overalt i udstyret. Jeg har også arbejdet i Amazonas jungle med 100% luftfugtighed og daglange skybrud hvor vandmængderne må siges at være ekstreme. I Kina var det ikke vejret som generede, men det lokale politis overvågning af alt hvad vi foretog os.
Det er svært at vide hvor barsk en snestorm i Grønland kan være, men fotografen kan ikke

slædehunde , grønlandske slædehunde , snestorm , uvejr

Slædekusken besigtigere hundene under snestorm , strækningen mellem Kangerlussuaq og Sisimiut , Grønland

MRA9921

Skumring ved Payamino floden ved Juri Juri i Ecuador der som mange andre floder forsyner Amazonas med vand er en af de få ikke forurenede floder som er tilbage i Ecuador

MRA9396

Sandfygning ved Rubjerg Knude fyr

 

gemme sig i teltet, når opgaven lyder på at få billeder i kassen. Kameraet er dækket af sne, fingrene er stive af frost, sigtbarheden er få meter, lyset svinder, sneen pisker i ansigtet og der er måske mange timer på en slæde til nærmeste hus. I sådanne situationer er det svært ikke at tænke på sin mors ord: ” Det er kun et spørgsmål om at være rigtigt klædt på”. Og så skal man for alt i verden huske at børste kameraet rent for sne før man tager det med ind i teltet, hvor det gerne skulle være over 0 grader. Så snart sneen smelter, bliver det fine, harmløse pulver fotografens fjende - vand.

Det samme oplever man i junglen, hvor vandet altid driver ned ad teltvæggene. Høj luftfugtighed, konstante skybrud, knæhøjt vand på junglestierne osv. Er man ikke forberedt hjemmefra, holder udstyret op med at fungere den første dag. Før en sådan rejse skal der pakkes et arsenal af forskellige plasticposer, Silica Gel, gummistøvler, løst siddende tøj og ikke mindst den gode giftige myggespray, som kun fås i Sydamerika. Hertil kommer udfordringen med opbevaring af råbånd og hukommelseskort, men også hele logistikken omkring adgang til 220 volt. Eller hvad man nu har på stedet.