Undervandsbilleder Fotograf Morten Rasmussen

I 1978 tog jeg mit første dykkercertifikat og straks efter tog jeg også mit første undervandsbillede. Mit første kamera var faktisk et undervandskamera og jeg startede således med at fotografere under vandet. Siden er det blevet til rigtig mange dyk og flere tusinde fotos af fisk, planter, vrag mv. Gennem årerne har jeg vundet konkurrencer og i 2008 vandt jeg bronze ved Danmarksmesterskabet i undervandsfotografering.

Det er en stor udfordring at fotografere i det fremmede element. Dybden, lysforholdene, strøm, sigt, temperatur er blot nogle af de faktorer, som spiller ind på det gode billede. Men rutinen er det vigtigste, så fokus på arbejdet med fotograferingen ikke forstyrres.

 

 

Man skal være korrekt afbalanceret i vandet, et enkelt finneslag som rammer bunden, kan hvirvle sand eller mudder op og dermed ødelægge sigtbarheden. Sammensætningen og konstellation af dykkerudstyr skal være perfekt så det betjeningsmæssigt er enkelt, sikkert og ikke tager opmærksomhed. På større dybder - typisk over 10 - 20 meter - skal der være meget klare aftaler med dykkermakkeren og mandskabet i følgebåden på overfladen, da al kommunikation er vanskelig

Det kan lyde mærkeligt, men er alle disse ting i orden, er undervandsfotografering næsten er terapeutisk tilstand, fordi man er 100% fokuseret i nuet. Opvask og rudekuverter glemmes for en stund. Det handler kun om det gode billede i et fremmede elementet.


Jeg fotograferer hovedsalig i nordiske farvande. Norges kyster er ét af mine fortrukne mål, da der her findes næsten samme flora og fauna, som i Danmark. Sigten i vandet er her blot mange gange bedre end i Danmark og så er rødspætterne en del større. Vejret kan dog tit være til den barske side, når lavtrykkene ruller ind over de norske kyster, men fra 20 meter vand er der stille og tavst.

 
Foto Jesper Mørch

Undervandsudstyr

Under vandet anvender jeg et Nikon D2x i et Subal undervandshus af aluminium. Til belysning anvender jeg to Nikon SB800 flash i separate Sealux huse. Det er rigtig dejligt - men dyrt - udstyr. Bedøm selv resultaterne her på sitet eller følg linket længere nede på siden.


Læs mere om Mesterskaberne i undervandsfotografering HER (åbner i nyt vindue).

Har du brug for undervandsbilleder?
Klik HER (billedarkivet Scanpix/Biofoto åbner i nyt vindue), skriv Morten Rasmussen i feltet til venstre og nedenunder skriver du søgeord - fx. undervandsbilleder, ???? Prøv selv. Har du særlige ønsker til undervandsfotos, så kontakt mig.